Cursus Creatief leven

Cursus Creatief Leven

De cursus Creatief Leven is een speciaal en veelzijdig programma waarmee in korte tijd gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid, stress en onvrede is aan te pakken en op te lossen.

20151117_112314De cursus is weliswaar ontworpen om eenzaamheid op te lossen, maar werkt feitelijk ook heel goed voor iedereen die de eigen kracht wil ervaren en ontwikkelen en in contact met de eigen passie wil komen. Het programma is een uitgebreid zelfonderzoek, geeft inzicht in jezelf in wie je bent en wat je verlangens zijn en brengt je bij jouw levendigheid. De ervaring leert dat mensen die de cursus hebben gevolgd zin krijgen in nieuwe plannen maken en weer grip krijgen op je leven.

Het programma bestaat uit verschillende soorten opdrachten. Ik noem er enkele van.

 • schrijfopdrachten
 • inzichtelijk maken van wat voor jou echt belangrijk is
 • je zintuigen trainen (mindfull leven/ in het hier en nu zijn)
 • oefeningen om jouw fantasie en creatief denken te ontwikkelen (buiten kaders durven denken.)
 • creatief beeldend zijn … en nog veel meer. Een uitdagend, afwisselend en intensief programma om mee bezig te zijn met als doel jezelf beter leren kennen en een sterke binding met jezelf, met anderen en met je omgeving.

De oefeningen worden steeds afgewisseld met achtergrondinformatie zodat je steeds meer inzicht krijgt in hoe de dingen bij jou werken en jij in de toekomst weet je hoe je jezelf kunt helpen als je opnieuw in een dip raakt.

Het programma haalt het beste uit je naar boven en het brengt je bij dat wat je het liefst zou willen realiseren in je leven. Het is daarom aan te bevelen voor iedereen die zoekend is naar een meer vervullend leven.

De cursus is er alleen op aanvraag en bestaat uit 9 bijeenkomsten, bij voorkeur om de week. De cursus volg je in een groep van max 8 personen.  Na elke bijeenkomst krijg je opdrachten mee om thuis uit te werken.  Deelname aan een groep heeft als voordeel dat je van elkaar kunt leren en jouw ervaringen kunt delen. Door naar een ander te luisteren kun je je bewustzijn vergroten en gemakkelijker iets loslaten.

Samen met jouw inzet heeft de cursus een verrassende uitwerking op jouw welzijn en geeft jou een zonnige toekomst.

Geef je de kans en gun het jezelf. Je kunt hier de cursus Creatief Leven aanvragen. Voor individueel mee aan de slag te gaan of in een groep als minimaal 4 personen in een groep.

Het is ook mogelijk het werkboek “Creatief Leven” aan te vragen voor zelfstudie. Dit vraagt behoorlijk wat discipline en doorzettingsvermogen van je. Je kunt eventueel begeleiding via Skype of per telefoon aanvragen, waar je al je vragen kunt stellen.

zon
Breng de zon in je leven.

Eenzaamheid

Dit is een thema waar ik mij sinds enkele jaren mee bezig houd in mijn werk en waar ik me in heb geschoold via de opleiding ‘Specialist Eenzaamheid”. Een thema dat mij blijft intrigeren en waarvan ik vind dat het de hoogste tijd is dat het zich van de enorme taboesluiers ontdoet.

Een korte uitleg van eenzaamheid.

Eenzaamheid komt in alle culturen, werelddelen en op alle leeftijden voor. Het hoort eigenlijk ook een beetje bij het leven. Elk mens voelt zich weleens eenzaam, in meer of mindere mate. Je kunt het ervaren als je alleen bent, op een feestje, zelfs met je partner, of als je bij familie of vrienden bent.

Het is, wanneer het langere tijd aanhoudt, een signaal dat je verbinding met jezelf en de ander niet goed is, dat je behoefte hebt aan meer of een betere verbinding met jezelf en/of met andere mensen.

Gevoelens van eenzaamheid kunnen ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zowel een positieve, (zoals een kind krijgen) als een negatieve gebeurtenis (je baan kwijt raken). De gebeurtenis brengt een (enorme) verandering in je levenspatronen teweeg. Wat voor jou bekend en vertrouwd was is er niet meer en daarmee raak je een fundament van veiligheid kwijt. Dan volgt een periode van je eenzaam voelen, vaak omschreven als een gevoel van leegte, frustratie, pijn, ontredderd zijn en verslagenheid. In veel gevallen gaat het vanzelf weer over en pak je de (nieuwe) draad weer op. Maar eenzaamheid gaat gepaard met veel stress en als het langere tijd aanhoudt heeft dat gevolgen voor je hele systeem; fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Het brengt op den duur verandering in het brein teweeg en je raakt verder in een dip. Concreet zijn het gevolgen als: sociale onhandigheid, moeizaam denken, geen beslissingen kunnen nemen, slecht slapen, depressieve gevoelens, onrust, vermoeidheid, en fysiek verminderde weerstand, dus gemakkelijk ziek worden. Ik weet dat dit niet erg opwekkend klinkt en misschien wil je het in eerste instantie van jezelf niet weten, maar het is wel belangrijk dat je er iets aan doet om dit proces weer te keren.

Niet alleen een verandering in je leven brengt je in eenzaamheid. Ook als je je anders voelt of als mensen je als anders zijnde benaderen, pesten of negeren brengt dat gevoelens van eenzaamheid teweeg. Begrijp je jezelf wel?

Zit je in een negatieve spiraal en duurt de eenzaamheid al te lang, dan zijn dit aandachtspunten om jezelf een duwtje in de goeie richting te geven er iets aan te doen:

 • richt je op wat positief is in je leven en aan wat goed was vandaag. Schrijf ze elke avond op.
 • welke verandering in je leven heeft een impact gehad die je liever niet wilt ervaren? Durf je die gevoelens toe te laten?
 • voel jij je anders en mag dat er zijn; kun je jezelf de ruimte geven om te zijn wie je bent?
 • dagelijks (liefst buiten) aan lichaamsbeweging te doen door bv een stevige wandeling, joggen of sporten.
 • door je te ontspannen bv door yoga, meditatie, luisteren naar mooie muziek (en meezingen!) of wat dan ook ontspannend is voor jou.
 • lachen en plezier maken, je maakt daarmee gelukshormonen aan. Kijk naar komische filmpjes op you-tube, een komisch boek lezen of iets doen waar jij blij van wordt.
 • door creatief te zijn bv. door schilderen, tekenen, boetseren, schrijven, handwerken, fotograferen etc. Door creatieve uitdrukking te geven aan je gevoelens en ervaringen geef je jezelf veel voldoening en bevrijding.

Eenzaamheid los je niet op door aan gezamenlijke activiteiten, zoals aan aangeboden dinertjes deel te nemen. dat lost niets op. Kan de eenzaamheid zelfs sterker maken. Het gaat in de eerste plaats om de verbinding met jezelf te herstellen.  Om uiteindelijk je wezenlijke zelf tot zijn/haar recht te laten komen. Zijn wie je bent en voor jezelf gaan staan. Het één(s) zijn met jezelf. Je kunt gemakkelijker ook met anderen opnieuw contact maken. Dat is de volgende stap die je dan mag zetten; verbinding met de ander(en) aangaan en jouw plek in de maatschappij innemen. Dit alles komt in de cursus aan bod. Creatief Leven is een enorme verrijking voor je welzijn.